keskiviikko 17. toukokuuta 2017

TURKU // Blanko

Vappuaattona Turussa ja joku kiva ruokapaikka pitäisi löytää.

Ensimmäinen yrityksemme suuntautui majapaikkamme (Scandic) aulabaariin (Bryggman's) mutta pahaksi onneksi se aukeaisi vasta tunnin päästä, eikä nälkämme antanut meille enää pelivaraa.

Seuraavaksi suuntasimme torin laidalle yytsimään Hamburger Börs –hotellin (suosikkihotellejani btw) yhteydessä sijaitsevia ravintoloita, mutta eipä se hyvin mennyt sekään. Frans & Emilie Bistron ovella toivomme heräsi kun tarjoilijatar sanoi meillä käyneen tuurin. Lause jatkui jotenkin että "suuri nälänhätä on teitä kohdannut" ja sitten että "kaikki pöytämme ovat varattuja".

Todella omituinen hetki. Ehkä hänen piti sanoa että meillä kävi huono tuuri. Tosi paha mieli tuli. Ei saa nälkästä kiusata noin!

Meidät opastettiin sitten respan toiselle puolelle Oscar Bar & Grilliin, jonka kuulemma pitäisi olla auki ja joka ei ota liiemmin pöytävarauksia. Ovessa lukevien kellonaikojen mukaan ravintola oli auki, mutta molemmat ovensa olivat lukossa. Näkyi siellä sisällä jotain tyyppejäkin mutta koputteluihimme ei vastattu.

Pitäkööt tunkkinsa.

Lähdettiin sitten kohti Blankoa, josta vastoin kaikkia odotuksiamme saimme kuin saimmekin pöydän. Juhlaa.

Blanko oli auki ja sinne mahtui!

Nälkä oli em. vastoinkäymisten jälkeen jo melkoinen, joten päätimme ottaa oikein alkupalatkin. Itse valitsin lyhyehköltä listalta annoksen nimeltä "Hummusta, tsatsikia, babaganoushia ja focacciaa". Ei aavistustakaan mitä babaganoush on mutta jos 75% annoksesta on tuttua ja defaultina hyvää, se on jo aika varma valinta.

Ja voi että se olikin maukas setti, leipä oli tuoretta ja tahnat mainioita. Ja annos oli erittäin runsas alkupalaksi. Sellainen setti joka voisi olla hyvä kyytipoika vaikka baariin lähtiessä. Ei tule ähkyä mutta ei jää nälkäkään.

Hummusta, tsatsikia, babaganoushia ja focacciaa. Internetistä opin että baba ganoush (kirjoitetaan kai noin?) on munakoisotahnaa. En erityisemmin rakasta munakoisoa, mutta tuo oli kyllä hyvää töhkää.

Kuohuviini-Markku (se meidän rumpali) tilasi alkupalaksi Tiikerirapuvartaan ja piti siitä kovin. Annos ei ollut ihan niin valtava kuin omani, muttei mikään huumorisettikään.

Tiikerirapuvarras ja kuoharia. Melko fiiniä, sano.

Pääruokaa valitessa kävin loppuun saakka sisäistä taistelua "Blankon lammaspastan (lampaan sisäfilettä, punaista pestoa, rucolaa)" ja "Lammasvarras argentiinalaisittain (patatas bravas, chimichurria salaattia, mojokastiketta)" –annosten välillä. Jälkimmäinen vei voiton.

(Kirjoitan nämä pöperöiden nimet niin kuin ne Blankon nettisivujen listassa lukevat. Ei aavistustakaan ovatko ne oikein. Itse esimerkiksi ehkä kirjoittaisin "foccaccia" mutta tiedä sitten. En jaksa tarkistaa.)

Lammasvarras oli oikein hyvää, mutta taas mulle kävi ns. perinteiset. Eli alkupalat maistuivat niin taivaallisilta, että pääruoasta jäi hieman valjumpi fiilis. Näin käy niin usein että olen melko vakuuttunut ettei ruoalla ole oikein mitään tekemistä ilmiön kanssa. Alkupalat vedetään siihen pahimpaan nälkään ja onhan se selvä että mikä tahansa ruoka maistuu paremmalta nälkäkastikkeen kera. Vai onko muita teorioita? Käykö näin muille edes?


Lammasvarras argentiinalaisittain nam nam. Joku itseä miellyttämätön yrttinen (?) mauste mukana oli, mutta annos maistui silti.

Klaus (se meidän urkuri) tilasi annoksen "Kana-cashew wok (pad thai –kastiketta, kasviksia, riisinuudelia)" ja luonnehti sitä sanoilla "yllättävän hyvää". Kuulemma wokit eivät yleensä ole ihan priimaa muissa kuin nimenomaan wok-ravintoloissa, mutta Blanko taisi tehdä poikkeuksen.


Klaus ja wok-mättö. Ja taitaa siinä yksi siiderikin näkyä.

Eli summa summarum: oikein hyvä ravintola tämä on, ihan niin kuin olin etukäteen kuullutkin. Ihan pienen kitinän päästelen tähän loppuun kuitenkin eli meteli täydessä ravintolassa oli hieman turhan luja. Pari akustiikkalevyä kattoon voisi tehdä gutaa ja leikata terävimmät taajuudet pois.

Tosin myönnettäköön samaan syssyyn että olimme aika väsyneitä parin keikkaillan jälkeen ja oisko siinä ihan seitinohutta krapulaakin ollut. Ehkä äänet olisivat normaalissa vappunousufiiliksessä olleet ihan kohdillaan.

Eli: Suosittelen lämpimästi. Jos et ole vielä Blankossa käynyt niin käy pian!


Tässä Markku ja Klaus ihastelevat Markun ottamaa kuvaa Tiikerirapuvartaasta ja kuohuviinilasista, jonka näette tuossa ylempänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

TURKU, Tårget

Turku on tosi kiva kaupunki. Eritoten keväällä ja kesällä ja eritoten siitä Aurajoen tienoilta. Aina ohi ajaessa tekee mieli pysähtyä syömää...